Keravan Armas ry
Sivun sisältö
Miten kaikki alkoi?

Idea paikallisesta pilotista syntyi valtakunnallisen Armas kulttuurifestivaalin innoittamana. Marjasinikka Väänänen osallistui itsenäisyytemme juhlavuonna toteutettuun Armakseen 2016 loppuvuodesta ja 2017 Hyvinvointityön keskuksen kirjoittajaryhmän kanssa.
Kyse oli ”Sukupolveni tarinoita” hankkeesta, joka julkaistiin Tarinatalo Tuutin kautta verkossa. Silloin Keravalla ei mikään taho järjestänyt Armas-tapahtumia.

Paikallinen Armas -festivaali sai konkreettisen alun vasta 21.2.2018 maaliskuussa, kun Marjasinikka Väänänen lähetti joukolle keravalaisia kulttuurijärjestöjä kyselyn kiinnostuksesta ja ehdotuksen ryhtyä yhdessä festivaalia toteuttamaan.
Viestin saivat KuumArt ry, Keravan Kameraseura ry, Tanssikoulu Taitokolmio Keravan Lausujat ry, Keravan Teatteri ry, Kansanlaulukuoro Hytkyt ry sekä muusikko ja kuoronjohtaja Lotta Pettinen-Diaby. Kaikki muut paitsi Kameraseura ja Taitokolmio lähtivät mukaan.
Ensimmäinen kokoontuminen pidettiin maaliskuun alussa kodittomien Ensisuojan kokoustilassa, jonka Johanna oli varannut. Marjasinikka oli laatinut keskustelun pohjaksi ehdotuksen, joka sisälsi useita taiteiden aloja.

Tuore Armas – toiminnan käynnistämiseen ryhtyvä tiimi oli vähemmän kiinnostunut hallinnon töistä, mutta joku toimielin tarvittiin kyllä työkaluksi. Niinpä yhdistys Keravan Armas ry perustettiin 6.6.2018
Jäseniksi ja hallitukseen ryhtyivät Raili Eronen (eläkk) Keravan Lausujista, Johanna Korhonen (eläkk) kansanlaulukuoro Hytkyistä, Marju Karlsson Keravan Teatterista, mm Keravan Opiston tuntiopettajana toimiva freelancer -muusikko Lotta Pettinen ja toimittaja Marjasinikka Väänänen (eläkk). Työryhmän jäseneksi ryhtyi myös kuvataiteilija Terhi Hulkko KuumArtista.
Kokouksia pidettiin alkuvaiheissa vuoron perään Galleria Allin vinttihuoneessa ja kodittomien yömajan tilassa keskustassa. Perustamisasiakirja taidettiin allekirjoittaa ravintola Rossossa.

Ensimmäinen Armas -tapahtuma toteutettiin Kerava Päivänä 16.6.2018. Johanna teki julisteen, jota Savion kirjapaino meille monisti. Muutakin infoa valmistettiin standilla ja kävelykadun järjestöjen kojuilla jaettavaksi. Marju toi kotoaan pöydän ja Marjasinikka jalallisen aurinkovarjon. Jälkimmäisen reunoihin ripustettiin myös julisteita.
Osa Lotta Pettisen johtamasta Kerava Singers -kuorosta vieraili laulamassa myös Armas – ständillä sen jälkeen, kun olivat esiintyneet Prisman edessä. Lotan kitaralla säestämät ikivihreät iskelmät tempaisivat mukaan laulamaan myös joukon lähikojujen ihmisistä ja yleisöstä.
Marju oli pyytänyt valokuvia ottamaan Reunasen Tomin, joka kuvasi muun muassa Keravan Teatterille. Armas herätti siellä kyllä kiinnostusta ja ihmisiä tuli runsaasti kyselemään sekä juttelemaan.
Johtoryhmä
Raili Eronen
(Eläkkeellä)
Ryhmän Grand Lady: kirjoittaa runoja sekä tarinoita. Myös esittää omia sekä muiden tekemiä tekstejä. Ollut mukana useassa Keravan Lausujien produktiossa ja toiminut Korsossa ikääntyneiden lausuntaryhmän vetäjänä. Keravan Lausujien puheenjohtaja vuoden 2018 loppuun.
Johanna Korhonen
(Eläkkeellä)
Laulanut pitkään kansanlaulukuoro Hytkyissä sekä lyhyemmän aikaa Iki-Hytkyissä. Soittanut viulua Äkseroiset -pelimanniyhtyeessä. Vetänyt Keravalla A. Aimo Klubia Tapani Saarisen kanssa. Toimii Hytkyjen ohjelmavastaavana. Taustalla myös useita yhteiskunnallisia luottamustehtäviä.
Lotta Pettinen-Diaby
Muusikko ja kuoronjohtaja. Hän soittaa pianoa sekä kitaraa, laulaa, sovittaa ja säveltää. On vetänyt useita kuoroja, mm Virvatulet, Kerava Singers, Karjala-kuoro, Armas-kuoro. Ohjaa Keravan Opistolla myös eri ikäisiä laulujen kirjoittamisesta bändiharjoituksiin.
Terhi Hulkko
Tunnettu ja palkittu kuvataiteilija. Osallistunut yli 80:n näyttelyyn Suomessa sekä ulkomailla. Sai mm kuvataiteen residenssin Italiaan kesällä 2018. Toimi KuumArt ry:n puheenjohtajana 2018 vuoden loppuun. On aloittanut myös taideterapeutiksi opiskelun 2019.
Marju Karlsson
Harrastaa kuvataiteen tekemistä, pitää näyttelyjä sekä on näytellyt Keravan Teatterissa sekä muissakin lähialueiden harrastajateattereissa.Vieraillut myös Keravan Lausujien produktioissa. Päätyökseen taloushallinnossa toimivana hän on voinut auttaa järjestöjä myös kirjanpidossa.
Marjasinikka Väänänen
(Eläkkeellä)
Kirjoittaa, toimittaa sekä innovoi. Taustalla monipuolinen toimittaja-ohjaajan työkokemus graafisesta (lehdet, kirjat) ja sähköisestä (YLE, radio) mediasta. Toimii Keravan Armas ry:n puheenjohtajana toistaiseksi.
Poimintoja alkuvuosilta
Yhdistyksen hallituksen / johtoryhmän toimintaa on luonnehtinut molempina pilottivuosina: paljon työtä, liian vähän tekijöitä ja rahaa. Kun henkilöitä oli niukasti, niin johtoryhmä toimi myös osin työryhmänä. Vapaaehtoisvälityksen kautta tuli tapahtumakohtaisesti jonkin verran apua.
Silti saimme aikaan ällistyttävän paljon! Festarin tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 2000 kävijää pilotin aikana. Tapahtumien lajit ja määrät löytyvät Galleriasta, Festivaalien ohjelmalehdistä. Molemmat festivaalit toteutettiin pääosin vapaaehtoisvoimin myös esiintyjien runsaan joukon osalta. Suuri kiitos heille siitä!
Hallinto toimi kuitenkin pääosin alkuperäisessä kokoonpanossaan pilottivaiheen loppuun saakka. Ainoastaan Marju Karlsson jäi pois 2018 vuoden vaihteessa. Myös esim Johanna Korhosen panostus väheni merkittävästi keväästä 2019 alkaen hänen muiden tehtäviensä vuoksi.
Vahvistusta tilalle saatiin kesällä 2019, kun keravalainen viestinnän asiantuntija Leena Valkonen lupautui avustamaan tiedotteiden tekemisessä päätyönsä asettamissa rajoissa. Myös Keravan kaupungin viestintäyksiköstä saimme 2019 avuksi tiedottajan, joka toimitti viestit kaupungin käyttämiin sähköisiin kanaviin sekä kaupungin tapahtumakalenteriin.
Paikalliset yhteistyökumppanit
Pilotin kahtena toimintavuotena on ollut samalla ilo tutustu moniin paikallisiin toimijoihin. Yhteistyökumppaneina ovat olleet mm: Keravan kirjasto / KuumArt ry / Keravan Lausujat ry / Kansanlaulukuoro Hytkyt ry / Taidekeskus Sinkka / Keravan Opisto / Keravan kaupungin viestintäyksikkö / Hyvinvointityön keskus ja Talkoorengas / Kerava 60+ yhteisö / Keravan Martat ry / KEUDAn eli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän mediakoulutusyksikkö.
Yhdistyksen johto uudisuu ja vahvistuu
Festivaalin ja muun Armas -toiminnan hankkeistuksen yhteydessä myös yhdistys siirtyy uuteen vaiheeseen. Pilottivaiheen vetäjistä osa jää pois hallinnon tehtävistä, mutta aikoo jatkossa kyllä osallistua muilla tavoin. Kiitämme heitä arvokkaasta panostuksesta tähän saakka.
Yhdistyksen johtoryhmä pyritään nyt uudistamaan ja samalla vahvistamaan, koska tulevan hankkeen koordinointi on paitsi mielenkiintoista sekä palkitsevaa, niin myös haastavaa.
Marjasinikka Väänänen jatkaa puheenjohtajana toistaiseksi. Julkaisemme päivitetyn johtoryhmän kokoonpanon heti kun se valmistuu.

Puheenjohtaja
Marjasinikka Väänänen
ms.vaananen@storyway.fi
+358445900179
Armas-tavoitteista
Armas-kulttuurifestivaalin ja muun Armas -toiminnan tavoitteista
Keravan Armas ry järjestää paikallista kulttuurifestivaalia, joka juhlistaa ikääntymistä. Festivaalin kautta se haluaa tuoda esille ikääntyneiden luovuutta sekä näkemyksiä. Tapahtuma on osa valtakunnallista verkostoa, joka toteutettiin ensi kertaa maamme itsenäisyyden juhlavuonna 2017.
Tulossa on myös ääniohjelmien, podcastien tuottaminen muun muassa ikääntyneiden kirjoituksista. Ohjelmille kehitetään myös levityskanavia.
Ikääntyminen alkaa armas- ajattelussa noin 60-vuotiaana. Silloin ollaan usein vielä vahvasti kiinni työelämässä. Vanhukseksi voi kokea itsensä vasta 80-vuotiaana, tai silloin, kun tarvitsee ulkopuolista apua arjesta selviämiseen.
Kun siirtyy eläkkeelle – tai jo sitä ennenkin – alkaa usein pitkä omaehtoisen toimeliaisuuden aika ennen varsinaista vanhuutta. Sitä kutsutaan myös kolmanneksi iäksi. Silloin moni harrastaa, tekee vapaaehtoistyötä sekä matkustelee. Tekee itselleen mieluisia asioita. Sellaisia, joihin oli niukasti aikaa ruuhkavuosina sekä työssä käydessä.
Armas -ajattelussa on keskeisellä sijalla myös sukupolvien välisen vuorovaikutuksen edistäminen.
Armas -ohjelmien kokonaisuus haluaa nostaa myös esille ikääntymisen teemoja. Sitä kautta festivaali sekä muu Armas -toiminta aktivoi myös vanhenemiseen liittyvää yhteiskunnallista keskustelua.
Festivaali arvostaa ikäihmisiä taiteen ja kulttuurin kokijoina, tekijöinä, innovoijina sekä muulla tavoin osallistujina. Se kannustaa ja kutsuu paikallisia harrastajaryhmiä esille sekä esiintymään. Se kutsuu esiintymään myös tunnettuja, ikääntyneitä ammattitaiteilijoita.
Paikallisen kulttuurin monipuolisuus ja värikkyys on vahvuutemme nykymaailmassa. Siksi voisimmekin pitää mottona tätä: mitä paikallisempi, niin sitä globaalimpi samalla!
Valtakunnallisen Armas-festivaalin sivusto: armasfestivaali.fi
Sponsorit
Taloudellinen tuki
Suurin osa pilottivaiheen toteutuksista on tehty vapaaehtoistyönä. Panostusta ollaankin arvioimassa myös euroiksi tulevan hankesuunnitelman budjettiin.
Festivaali on saanut kaupungin kulttuuripalveluista avustuksia ja tuotantotukea molempina vuosina ohjesäännön puitteissa. Vaikka summat ovat suhteellisen pieniä, niin tuki on ollut merkittävää pilottien toteutumiselle.
Kirjastojen tilat ovat olleet maksuttomia niissä ohjelmissa, jotka on toteutettu kirjaston kanssa yhteistyössä. Samoin Vapaaehtoistyön keskuksen ja Galleria Allin. Talkoorengas on välittänyt jonkin verran avustajia tilaisuuksiin molempina vuosina. Tiedotusapu kaupungin viestintäyksiköstä 2019 oli myös maksutonta.
Festivaalin ohjelmalehtiin ovat ostaneet ilmoituksia molempina vuosina Keravan Citymarket, Keravan 1. Apteekki ja Keravan Energia. Vuonna 2018 lisäksi pienet yritykset: Pikku Puutarha, Merja Brisk – Kauneus ja Jalkahoitola, Hierontahelppi, Uudenmaan Herkku, Kotipalvelu A. Nyrjä Oy.
Festivaalin tukitapahtumaa helmikuussa 2020 sponsoroi tarjoilun osalta OP Uusimaa. Keravan Martat lahjoittivat edelliseen työpanoksensa. Keudan mediayksikön opiskelijoiden työryhmä kuvasi videolle ja otti valokuvia. Myös Savion Kirjapaino on lahjoittanut muutaman palvelun ja myöntänyt pidennettyä maksuaikaa välillä.
2018 ja 2019 on ideoitu hieman alkuja menetelmiksi, joilla saataisiin yrityksiä sekä yhteisöjä tukijoiksi. Sitä on voitu toistaiseksi tehdä vain vähän henkilöresurssien niukkuuden vuoksi. Varainhankinta otetaankin yhdeksi kehittämiskohteeksi tulevassa hankkeessa.