Armastarinat-ryhmä esittää luentateatterina ”Harmituksia ja iloja”

Harmituksia ja iloja ohjelman ensi-ilta oli 10.10.2019 Keravan kirjaston Pentinkulma-salissa. Se esitettiin myös 15.2.2020 Armas-festivaalin tukitapahtumassa Keravan Sompion koulun juhlasalissa.

”Harmituksia ja iloja” on Kilpalaulantaa -hankkeen ensimmäinen osa. Näytelmällinen kokonaisuus sisältäen historiallisia, ajankohtaisia, omakohtaisia sekä muita aiheita.

Esitys perustuu keravalaisten ikääntyneiden kirjoituksiin ja on riimitetty osin kalevalamittaan. Mukana jälkimmäisen asiantuntija, palkittu Kalevi Koskela, Muut kirjoittajat ovat Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksen Tarinatalo Tuutista. Esittäjien nimet ja muut ohjelmatiedot löytyvät videon alusta. Kesto noin puoli tuntia.

Harmituksia ja iloja – otteita sisällöstä

Luentateatterina toteutettu esitys tuo esille ikääntyneiden sukupolven kokemuksia, näkemyksiä ja tuntemuksia Suomen sekä maailman menosta. Myös omia kokemuksiaan pahassa ja hyvässä, sekä mitä niistä on oppinut.

Alun Hyvinvoinnin hinta -osassa esitys nostaa lyhyesti mieliin joitakin etappeja matkalla kohti nykyistä vaurauttamme. Se muistaa vuoden 1918 uhrit, kun lähes puolelle kansakunnasta koetettiin saada ihmisarvoisempi elämä.

Nykyrahassa miljardien eurojen sotakorvaukset ja kuinka kauan kesti poliittinen taistelu sosiaaliturvasta. Jakson päättää ”Työtä elämä kaikki”, joka kertoo, millainen mahdollisuus aukeni sotien jälkeen suuriin ikäluokkiin syntyneelle edetä itsenäiseen ammattiin.

Meillä länsimaissa on aineellista yltäkylläisyyttä, mutta silti liian moni ihminen kärsii yksinäisyydestä. Esitys kysyy, onko sekin yksi hyvinvointimme hinnoista. Liikaa tavaraa, mutta liian vähän välittämistä? Yksinäisyyttä ilmenee kaikissa ikä- ja yhteiskuntaluokissa. Jakson pitkä pääriimitys ”Yksinäisyydestä” kuvailee osuvasti monen nykypäivän ikääntyneen sekä vanhuksen elämää ja tuntoja.

Hyvinvoinnin karttuminen mahdollisti myös sukupuolten välisen tasa-arvon. ”Naisen elämää ja miehen” – jaksossa kasvutarina ”Naisen elämä”, ”Mikä miehessä on parasta” ja ”Rakkaus” valottavat miehen ja naisen rooleja. Myös vastoinkäymisten kautta syntyvää uutta ymmärrystä sekä kotikasvatuksen ankean rakkauskäsityksen vaikutuksia.

Harmituksia – esityksen toinen osa, kertoo mitkä monet ilmiöt kirjoittajia vaivaavat, ärsyttävät. Alussa ”Mitä vanhana saa tehdä ja mitä ei” purkaa kliseisiä käsityksiä vanhuudesta. Loppupään ”Korvaako kone inehmon” -runo kysyy, onko robotista ystäväksi, ikäihmisten iloksi. Aihe perustuu Ruoka-Reiska robottien hankkimiseen vanhusten huoltoon, kun on pulaa hoitajista.

Harmituksia ja iloja -tekstit ja niiden kirjoittajat:

Alkuriimi / Oi sä Suomi, suoperäinen

Sanat Kalevi Koskela

 

HYVINVOINTIMME HINTA

Kalevi Koskela / Vitivalkea, verenpunainen

Käsikirjoittaja / Sotakorvaukset

Raili Eronen / Sota-ajan lapset

Raili Eronen / Sota-ajan jälkeen

Tellervo Sarajärvi /Työtä elämä kaikki

 

NAISEN ELÄMÄÄ JA MIEHEN

Tellervo Sarajärvi / Naisen elämä

Tellervo Sarajärvi  / Rakkaus

Seija Eklund / Naiset ravintolassa

Juhani Niiranen / Mikä miehessä parasta

 

YKSINÄISYYS HYVINVOINTIVALTIOSSA

Kalevi Koskela riimitti Seija Eklundin kolumnista / Yksinäisyys

Kaijaliisa Reunanen / Kun elämän tarkoitus hukkuu turhuuteen

Kalevi Koskela / Antoisa on automaatti

 

HARMITUKSIA JA ILOJA

Seija Eklund / Mitä vanhana saa tehdä

Raili Eronen / Minä en ole vanhus

Juhani Niiranen / Vanha mies

Juhani Niiranen / Minä pelkään

Raili Eronen / V-sanan kirous

Tellervo Sarajärvi / Jos sais iloa ihmisille

Tellervo Sarajärvi / Kiitos

 

Loppulaulu / Elämä on kaunis

Sanat Vexi Salmi

Sävel Kassu Halonen

Kerro kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto