Kirjoitukset: Virusvaarasta karanteeniin – koronapandemian vaikutuksia kuvin ja kirjoituksin 2020-2021

Kansainvälinen Naistenpäivä 8.3.2021

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn kirjoituksia -osastoon!

Tänään julkaisemme ensimmäisen erän uusia korona -aiheisia tekstejä. Toinen erä julkaistaan 19.3.2021 Minna Canthin päivänä.

Kirjoittajat ovat Helena Hietaniemen ohjaamista Keravan ja Järvenpään kirjallisuusterapiaryhmistä, Hyvinvointi- akatemian kirjoittajaryhmästä Keravalta sekä kaksi yksittäistä myös Keravalta. Suuri osa heistä on ikääntyneitä kirjoittamisen harrastajia.

Kuvat Taidegallerian puolella ja nämä kirjoitukset ovat oiva esimerkki siitä miten koronan tuottamia ilmiöitä sekä ahdistusta voi käsitellä  taiteen keinoin. Joko itse tekemällä tai lukemalla, katsomalla, kuuntelemalla toisten tekemiä taiteellisia tai muuten luovia kannanottoja.

KIRJOITUKSISTA JA TEKIJÖISTÄ

Naisen paras ystävä virtuaalisesti

Romanttinen runo kertoo hellän humoristisesti miten hankalia ovat tavoittamiset rajoitusten kourissa. Lumiaurasta tulee mieleen harvinaiset lumivuoret täällä etelässäkin.

Juhani Niiranen, on pitkän linjan kirjoittaja. Häneltä on syntynyt monenlajisia tekstejä vuosien mittaan filosofisista pohdiskeluista laadukkaisiin ja koskettaviin runoihin. Vaikka työelämä metsänhoitajana on jo kaukana takana, niin myös luontoon sekä ilmastoon liittyvä aihepiiri ovat lähellä sydäntään.

Koronaa kaikista tuuteista

Tässä runossa välittyy todella monen ihmisen väsyminen ja kyllästyminen pitkään jatkuneeseen poikkeustilaan.

Eeva Nurminen on ollut aina kiinnostunut kirjoittamisesta ja myös opiskellut kirjallisuusterapiaa oman ammattinsa osaksi. Vielä työelämässä toimiva diakoni kertookin käsittelevänsä monia asioita ja esim. niihin liittyviä tunteita kirjoittamalla. Joskus syntyy myös runoa. Hän on koonnut ja kirjoittanut myös sukutarinoita.

Karanteenimummot

Kuvailee terävän koskettavasti ja ymmärtäen kuuden ikääntyneen naisen elämän kohtaloita, persoonaa ja elinympäristöjä koronarajoitusten aikana.

Marja-Leena Mäkelä on palkittu pitkän linjan kirjoittaja, jolta julkaistu runoteoskin. Persoonallinen ”Marlee” on toiminut kirjastonhoitajana, sekä mm sanataiteen parissa. Hänet tunnetaan myös kirjavinkkauksen uranuurtajana.

Päiväkirjamerkintöjä koronakeväänä 2020

Tämän ansiokkaan dokumentin kerronta on värikästä, havainnollista ja siksi imaisee mukaansa.  Julkaisemme sen kahdessa, tai jopa ehkä kolmessa osassa jatkokerto- muksena maaliskuun aikana.

Keravalainen ansioitunut kuvataiteilija Kristiina Kostia piti päiväkirjaa ensimmäisen koronakevään aikana 20:n päivän jakson. Hän tekee havaintoja ja kuvailee elämää puolisonsa kanssa karanteenissa. Tiedotusvälineet tuovat uutisen maailmalta.

Rakkautta koronan aikaan

Todellisuutta ja fantasiaa yhdistävä kertomus heijastaa yksin asuvan ikääntyneen tuntemuksia karanteenien aikoina. Aina voi kehittää vaikka mielikuvistuskaverin itselleen silloin, kun poikkeusolot eristävät entistä enemmän. Kekseliäs ja hauska vuoropuhelu.

Keravalainen Seija Eklund, on harjoittanut kirjoittamista jo pitkään. Hänen taitavasta kynästään on pulpunnut runsaasti kolumneja, kertomuksia, dialogeja, aikuisten satuja. Niitä on paljon myös julkaistu.

Jaa myös kaverille!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Lisää mediaa

Arkisto