Armas-festivaalin viikot 2018 kuvataiteen osalta

Poikkitaiteellista yhteistyötä

Vuonna 2018 paikallinen Armas-festivaali ja Taideseura KuumArt ry toteuttivat ensi kertaa kokeilevan yhteistyön, jonka teemaksi tuli ”elämän rikkaus ja kuoleman kauneus/kauheus”. Hyvinvointiakatemian kirjoittajaryhmä oli käsitellyt kuolemiseen liittyvää kulttuuria ja eutanasiaa kevätkauden 2018 aikana kirjoituksissaan. Marjasinikka Väänänen teki Terhi Hulkolle (silloinen KuumArtin puheenjohtaja) ehdotuksen voisiko taiteilijat käyttää kirjoituksia virikkeinä teeman työstämiseen.

Seuran johtoryhmä hyväksyi idean ja kun myös kirjoittajat antoivat luvan, niin Väänänen kokosi kirjoituksista otollisimpia. Ne lähetettiin sitten Galleria Allin taholta toukokuun lopulla kuvien tekijöille toivomuksella että ”saa inspiroitua vapaasti”. Runsas joukko taiteilijoita innostuikin kesän aikana työstämään aihepiiriä, josta saatiin Galleria Alliin teemanäyttely 2.10. – 14.10.2018. Tähän Armaksen verkkogalleriaan olemme saaneet teoksista oheiset 12 kappaletta.


Näyttely: ”Elämän rikkaus ja kuoleman kauneus / kauheus”

Näyttelyn avajaisissa esiintyi trubaduuri Tapani Saarinen itseään kitaralla säestäen. Terhi Hulkko avasi näyttelyn, Ms Väänänen piti pienen puheenvuoron. Jokaiselta taiteilijalta oli esillä 1-3 työtä. Koskettavia kuvia, osa niistä jopa hätkähdyttäviä.

Taiteilijoista noin viisi oli paikalla kertomassa miten heidän teoksensa syntyivät. Se oli todella mielenkiintoista kuultavaa. Teosten virikkeinä oli siis kirjoittajaryhmän eutanasiaan liittyvät tekstit. Tekstit oli kiinnitetty tulotilan seinille luettaviksi. Lisäksi tekstit sekä taiteilijaesittelyt olivat luettavissa kansioissa.

Näyttely herätti mielenkiintoa ja keskustelua muuallakin, kuin galleriassa. Aihepiiri nimenomaan puhutti. Kävijöitä Allissa oli noin 300 festivaalin aikana. Tuota yhteistyömallia jatkettiin vielä 2019 festivaalille teemalla ”yksinäisyys”. 

Voit klikata kuvaa suuremmaksi.

Muu ohjelma Galleria Allissa festivaalin aikana

Päätettiin rikastuttaa festivaaliaikaa Allin näyttelyn yhteydessä vielä muiden taiteiden lajien esityksillä. Ideoitiin ohjelmapaikka klo joka päivälle. Sinne oli matala kynnys osallistua. Ilmoittautua sai jo ennen festivaalia tai tapahtuman aikanakin.

Galleriatila toimi siis päivittäin klo 14-15 myös Armas-festivaalin Vapaana Estradina. Esiintymässä kävivät: Rytmirinki (musiikki), pelimanniryhmä Äkseröiset, Lilja Puro (runoesitys), Marja-Liisa Kontro (laulutuokio), Hytkyjen kansanlaulukuoro ja Lauluyhtye Aureola.


Muu kuvataiteeseen liittyvä ohjelma festivaalin aikaan Keravalla:

”Minä ihmemaassa” – kuvataidetyöpaja Sinkassa

Senioreille suunnattu kuvataidetyöpaja järjestettiin yhteistyössä Taide- ja Museokeskus Sinkan kanssa 13.10 Sinkassa, Liisa Ihmemaassa –näyttelyn aikaan. Ohjaajina toimi kaksi KuumArtin taiteilijaa, Marika Etholén ja Hanna-Leena
Iskanius, jotka olivat pukeutuneina Ihmemaan Liisoiksi.

Ohjaajat tarjosivat tekijöille mehua Ihmemaan teemalla ja lukivat Liisa Ihmemaassa kirjaa. He opastivat maalausvälineiden käytössä ja auttoivat osallistujia alkuun. Pajassa maalattiin akryyliväreillä pahvipohjille oma ”Minä ihmemaassa” -teos. Valmiit työt sai viedä kotiin tai jättää työpajan seinälle. Osallistujia 50, mukana myös lapsia.

Jaa myös kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto