Birgitta Wulf kuvassa vasemmalla ja Keravan Vanhusneuvoston puheenjohtaja Kaisu Mäkinen oikealla.
Yksi Keravan lokakuisen ”Vanhustenviikon” avajaisjuhlan ohjelmanumeroista on ollut Vuoden vapaaehtoisen julkistaminen.
Titteli myönnetään huomionosoituksena ja kiitoksena keravalaiselle henkilölle, joka on ansioitunut aktiivisena osallistujana ja auttajana olipa toimiala mikä tahansa.
Hän kutsuu itseään nykyisin elämäntaiteilijaksi. Takana on työura hoitoalalla ennen eläkkeelle siirtymistä. Tosin hän keikkailee edelleen kutsuttaessa. Moni tuntee hänet ”Roskisnalle” -hahmosta, jonka hän kehitti vuosia sitten itselleen roolihahmoksi kierrätyksen ja luonnonsuojelun opastamisessa lapsille.
Lapset ovat aina olleet lähellä Birgitan sydäntä. Kun omat lapsenlapsetkin ovat jo aikuisia, niin vapaaehtoistyönään hän on toiminut myös varamummona.
Hän auttaa myös huostaan otettujen lasten perheiden tukemisessa ”Kadotetut lapset” ryhmän kautta, yhtenä sen asiantuntijoista. Tekee performansseja myös huostaan otettujen lasten isovanhempien oikeuksien puolesta. Niitä siis omana itsenään, ei nalle -hahmoisena. Birgitan mielipidekirjoituksia julkaistaan myös lehdissä eri puolilla Suomea.
Sinnikäs osallistuja nauttii elämästä joka solullaan
Birgitan näkökulmasta vapaaehtoiset ovat ihmisiä, joilla on luonnostaan halu auttaa myös muita. Sellaisia, jotka ovat jo entisinä aikoina toimineet yhteisön hyväksi.
– Olen ihan pienestä pitäen auttanut kavereitani, mm opettanut ajamaan polkupyörällä ja hyppäämään narua yms. Oppipa eräs lapsi sanomaan avullani r-kirjaimen. Muistan myös miten iloiseksi tulin itsekin, kun veimme naapuriin meidän pieniksi käyneet vaatteemme.
Vuoden vapaaehtoiseksi – valintaan vaikutti osaltaan runsas mielipidekirjoittelu Keski-Uusimaahan, sekä Roskisnallena tehty työ ympäristön hyväksi.
-Jokainen meistä voi olla vapaaehtoinen jo ensinnäkin huomioimalla toinen toisensa. Me voidaan myös perustaa vapaaehtoisryhmiä, esim. vanhusten tukirinkejä, siivousrinkejä ja lastenhoitorinkejä. Varsinkin lapsiperheille ulkopuolinen apua on tervetullutta, koska se auttaisi perheitä jaksamaan. Silloin tarve myös huostaanottoihin voisi vähentyä.
Juuri näinä päivinä 68-vuotias Birgitta on ottanut vastaan tauon jälkeen keikkapohjalta hoitotyötä keravalaisessa vanhainkodissa. Hänellä on myös työn alla kirja, jossa pohdiskelua vapaaehtoistyön ja muun tekemisen mukana syntyneistä ajatuksista ja ilmiöistä. Siinä hän lisäksi kertoo muutamista väärin perustein tehdyistä huostaanotoista, nimettöminä luonnollisesti.
Hän haluaisi myös kovasti voimaannuttaa ihmisiä ja toivoo, että hänet kutsuttaisiin jatkossakin puhumaan tilaisuuksiin.


Ajankohtaista tulossa: Kadotetut lapset -asiantuntijaryhmän puolesta toteutetaan 23.11.2022 mielenilmaus klo 11 – 13 eduskuntatalon rappusilla. Sen teemana on: Avoin läpinäkyvä lastensuojelu. Samana iltana on aihepiiristä tilaisuus pikkuparlamentissa, jossa on kansanedustajia paikalla. Silloin vietämme YK:n Lapsen oikeuksien päivää.