Alkuinfo
Tämä kirjoitus on päivitetty versio vetoomuksesta, jonka allekirjoittanut valmisti kansainvälisen YK:n päivän tapahtumaan 24.10.2021 Keravan kirkossa. Peace -yhtye veti siellä rauhanlaulujen konsertin, jonne toivottiin ihmisten tuovan rauhatervehdyksiä. Ne luettiin kaikille tilaisuuden loppupäässä.
Kansainvälisenä Naistenpäivänä 8.3.2022
Järkyttävän suuri osa maailman talousvaroista menee jatkuvasti asevarusteluun, sotien tuhoista aiheutuvien vahinkojen korjaamiseen. Samaan aikaan järkyttävän suuri joukko ihmisiä, aikuisia ja lapsia kärsii riittävän ravinnon ja muun elämisen perusedellytysten puutteesta.
Ketkä tässä maailmassa sotivat? Sotia lietsovat, aloittavat ja pitävät yllä pääosin miespuoliset vallanpitäjät. Heitä ovat erityisesti yksinvaltiaat diktaattorit, terroristit, uskonnollisen fanatismin edustajat.
Päättäjien itsekkyys, vallanhalu, ahneus ja julmuus sotaa käyvissä maissa on aiheuttanut myös jatkuvan pakolaisvirran. Se on tuottanut taloudellisen ja poliittisen paineen myös EU-maihin, jonka me suomalaisetkin hyvin tiedämme.
Ei ole oikein, että ihmiset eli kansalaiset, perheet joutuvat lähtemään omista kotimaistaan vaaralliselle pakomatkalle, jotta säilyttäisivät edes henkensä.
Miksi Putin hyökkäsi Ukrainaan
Uskomattoman julma ja perusteeton sota on käynnissä tänäänkin (6.3.2022) Euroopan ja Aasian rajamaiden tuntumassa. Venäjän motiiveja on läntisten naapureiden ja koko kansainvälisen yhteisön vaikea ymmärtää.
Varsin uskottava ja samalla pelottava selitys Putinin käyttäytymiselle löytyy tunnetun tutkijan taholta: ”Rajoittamaton yksinvalta näyttää sokaisseen Putinin ja se on vaarallista”, hän sanoo Ylelle.
Professori ja neurotieteilijä, irlantilainen Ian Robertson on tutkinut paljon miten valta muuttaa ihmisen aivoja. Hän näkee Putinin toiminnassa pysyviä muutoksia. ”Hänen viime aikoina purkamansa viha on huolestuttavaa. Se viittaa siihen, että hän ei pysty järkiperäiseen panos-tuotos -ajatteluun, vaan on menossa tunneperäinen missio, jota ruokkii puoliuskonnollinen ideologia.”
Maailmassa on tiedetty jo kauan, että pitkäkestoinen, äärimmäinen valta muuttaa ihmistä ja siksi yksilön valtaa on pyritty ainakin demokratioissa rajoittamaan esim. rajaamalla hallintokausien pituuksia. Presidentti Putin on ollut vallassa liian kauan tutkijoidenkin mukaan.
(Lähde luvun alkuosaan: yle.fi 4.3. / Janne Toivosen artikkeli)
Pieni muistelma Venäjän historiasta: Tieto Stalinin aivosairaudesta tuotiin julkisuuteen vasta hänen kuolemansa jälkeen. Todennäköisesti tuo sairaus sai jo valmiiksi vainoharhaisen miehen ryhtymään entistä julmempiin tekoihin. Hän ehti tapattaa ja ajaa maanpakoon miljoonia ihmisiä, joista suurin osa omia kansalaisia.
Miten estettäisiin diktaattorien valtaannousut jatkossa?
Mitä aikaa elämme nyt? Kansainvälinen rauhanliike on ollut melko hiljaa vuosikymmeniä. Se ei tietenkään tarkoita sotimisen vastaisuuden katoamista. Eikä sitä etteivätkö ihmiset oikeasti halua parempaa maailmaa.
Merkittävää, pysyvää muutosta alkaa kuitenkin tapahtua vasta, kun ennen näkemättömän suuri joukko eri kulttuurien kansalaisista nousee vastustamaan riistoa, ihmisoikeuksien polkemista ja sotimista konfliktien poistamisen keinona.
Tarvittaisiko 2017 käynnistyneen ”me too” -liikkeen suuntainen kampanja muutosta johtamaan ja kannattajia sen taakse kokoamaan? Äkkisiltään tuo kysymys voi vaikuttaa liian huimalta toteuttamisen kannalta. No parempiakin ideoita saa vapaasti keksiä.
Mutta kannattaa muistaa miksi ”me too” – kampanja on menestynyt todella hyvin. Kun aika on kypsä, niin alkaa tapahtua, kun vaan joku aloittaa. ”Me too” on rohkaissut naisia ja miehiäkin kertomaan julkisuuteen kokemansa seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön esimiehiensä ja muiden vallanpitäjien tahoilta.
Eniten tapauksia julkisuuteen on tullut elokuvan ja politiikan aloilta ympäri maailman. Tekijöinä pääosin merkittävissä asemissa olevia miehiä, mutta myös naisia. Paljastusten ansiosta suuri joukko on joutunut vastaamaan rikoksistaan oikeudessa ja eroamaan viroistaan.
Toivon ja yllytän – pyydän ja tahdon ryhtymään
Toivon, yllytän, sekä pyydän ja tahdon, että tämä viesti herättäisi vastakaikua mahdollisimman monen ja monenikäisen kansalaisen taholla.
Meissä ikääntyneissä suomalaisissa on paljon ns suuriin ikäluokkiin eli sotien jälkeisinä vuosin syntyneisiin kuuluvia. Siksi sotien seuraukset ovat koskettaneet meitä lähemmin, kuin myöhemmin syntyneitä.
Vanhempamme kokivat sotien kauhut ja niistä koituneet menetykset sekä puutteen. Liian moni isistämme kaatui rintamalla. Äitimme joutuivat raskaan työtaakan alle kotirintaman pystyssä pidossa. Useita sotien ajat kokeneita on vielä elossa, vanhuksina. He, jos ketkä, ymmärtävät hyvin ukrainalaisten hädän.
Marjasinikka Väänänen
Sotainvalidin tytär, kolmen tyttären äiti, kuuden lapsenlapsen isoäiti eli mummi ja kolmen lapsenlapsenlapsen isomummi. Toiminut aiemmassa elämänvaiheessa myös rauhanliikkeen aktivistina ryhmässä ”Naiset rauhan puolesta”.