Kansainvälisen Naistenpäivän kunniaksi suosittelemme tutustumaan näihin kahteen ajankohtaiseen tuotteeseen

Kuva: DocPoint / Armotonta menoa – hoivatyön lauluja

Kansainvälisen Naistenpäivän 8.3.2022 kunniaksi suosittelemme tutustumaan näihin kahteen ajankohtaiseen ja ansiokkaaseen uuteen tuotteeseen. (Linkit lähteisiin kerrotaan esittelyjen lopuissa).

Selvitys: Ikänaisten elämisen taito ja kokemukset asemastaan yhteiskunnassa

Miksi yli 70 -vuotiaiden näkemyksistä puhutaan julkisuudessa hyvin vähän vaikka heitä on Suomessa noin puoli miljoonaa?

Emerita, tutkimusprofessori Marja Holmila teki tuosta selvityksen haastattelemalla 34 yli 70 -vuotiasta naista. E2 Tutkimuksen tuottama selvitys julkaistiin 31.1.2022 otsikolla ”Ikänaisten elämisen taito ja kokemukset asemastaan yhteiskunnassa”.

Poimintoja artikkelista yle.fi sivustolla 31.1.2022

Monet selvityksen naisista kokevat, että eivät tule nähdyiksi eikä kuulluksi, vaikka ovat toimineet merkittävässä työroolissa ja yhteiskunnallisessa asemassa. Kyvykkyyttä ja iän tuomaa kokemusta ei huomata, eikä huomioida. 

Erityisesti eläkkeelle jäämisen yhteydessä moni nainen koki tulleensa työnnetyksi syrjään. 

Ikääntyneiden kuulemisen esteet ovat haastateltujen naisten kokemusten perusteella usein asenteellisia ja liittyvät kulttuurissamme vallitsevaan nuoruuden ihailuun.

Ikääntyneiden kokemuksia pitäisi Holmilan mielestä hyödyntää enemmän yhteiskunnan kehittämisessä. Heidän näkemyksiään olisi hyvä saada paremmin mukaan esimerkiksi asuinalueiden ja -ympäristöjen suunnitteluun sekä palvelujen digitalisointiin.

– Tämän sukupolven naiset ovat edistäneet tasa-arvoa koko elinikänsä, mutta yhtäkkiä nämä samat voimaantuneet naiset putoavatkin tilaan, jossa heitä ei enää kukaan kuuntele, heidän tietoaan ei kukaan enää tarvitse. Onhan siinä sopeutumisen paikka, professori Marja Holmila toteaa.

72-vuotiaan Vappu Karjalaisen mielestä suomalaista työkulttuuria pitäisi uudistaa siten, että eläkkeelle lähtevät pystyisivät paremmin siirtämään oppejaan ja kokemuksiaan eteenpäin. – Meillä ei osata arvostaa ihmisen elämäntyön merkitystä. Jotenkin on aina kauhea kiire saada uutta nuorempaa voimaa tilalle, Karjalainen miettii.

80-vuotiaan Sirpa Taskisen mielestä tietotekniikkaa kehitetään usein vain nuorten ja keski-ikäisten näkökulmasta, vaikka väestön ikääntymisen myötä vanhukset ovat yhä keskeisempi käyttäjäryhmä esimerkiksi erilaisissa sähköisissä palveluissa. – Se on mielestäni ollut virhe, että Suomeakin on viety niin nopeasti digiaikaan, vaikka suuri osa vanhoista ihmisistä ei hallitse niitä tekniikoita. Pankit ovat ehkä pahin esimerkki siitä, miten on palvelut viety alas, Taskinen toteaa. 

Linkki artikkeliin: 

Toimittaja Hanna Terävän artikkeli aiheesta julkaistu yle.fi sivustolla 31.1.

Musikaali: Armotonta menoa –  hoivatyön lauluja 

Kuten kaikki tiedämme, niin hoito- ja hoivatyö ovat naisvaltaisia aloja. Hoitajat joutuvat liian usein työskentelemään kestokykynsä rajoilla. Ajankohtainen ilmiö onkin hoitajien kato, eli on siirrytty runsain joukoin pois alalta, muihin ammatteihin. 

Elokuvassa kritisoidaan hoito- ja hoivatyön arkea hoitajien sekä hoidettavien vanhusten muodostamien kuorojen esittämien laulujen avulla. Ohjaaja Susanna Helke ja laulujen säveltäjä Anna-Mari Kähärä

”Tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Dokumentaaristen episodien ja laulujen kautta elokuva kertoo kriisiytyneen vanhushoivan arjesta.” Lähde: Finnkino

Esitetty Docpoint -festivaalin avajaisissa 31.1.2022. Valittu Suomen parhaaksi dokumenttielokuvaksi. Tulossa elokuvateattereihin huhtikuussa.

Linkki: Elokuvan ensi-ilta 8.4.2022 Finnkinon teattereissa

Katso Armotonta menoa – hoivatyön lauluja elokuvan traileri.

Kerro kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto