Iloista ja lämminhenkistä äitienpäivää

Ohessa vinkkausta, esittelyä kahdesta ajankohtaisesta kulttuuriohjelmasta. Lopuksi pieni raotus lokakuun Armas- festivaaliin.

Kerava60+ yhteisön Seniorimessut ma 9. 5. klo 14-16

Keravalla on toiminut lähivuosina mainio, ikääntyneille suunnattu verkkoyhteisö ja kerho Kerava60+. Ryhmä tekee yhteistyötä oppilaitos Keudan ja sen opiskelijoiden kanssa.

Toimivan tuntuinen konsepti sai alkunsa, kun ryhmä voitti toisen sijan Keravan innovaatiokilpailussa 2018. Primus motorina hankkeessa on toiminut  hoitotyön ja vanhustyön asiantuntija Lahja Havansi. Hän on itsekin ikääntynyt ja kolmannen kauden valtuutettu Keravalla. (lue lisää esittelyä toiminnasta esim Keski-Uusimaa 3.5.)

Tapahtuman teemana ”iloinen ikääntyminen” ja juhlapuheen pitäjäksi on kutsuttu itse tohtori Vappu Taipale. Hänet tunnetaankin laajasti ikääntyvien ja vanhusten hyvän, rohkean elämän lähettiläänä. Muuta ohjelmaa: muotinäytös yhteistyössä keravalaisten yritysten kanssa, KUT teatteri, naisvoimistelua, musiikkia.

Suosittelen osallistumaan tilaisuuteen! Tilaan tosin mahtuu rajallisesti yleisöä ja ilmaiset liput on kaikki jaettu jo perjantaihin mennessä. Kannattaa kuitenkin kysellä peruutuspaikkoja viimeistään ma klo 13 alkaen ovelta tapahtumaan, joka pidetään Keravan Keuda -talon aulassa. Osoite: Keskikatu 3

”Sadan vuoden sankarit” yllättää – kannattaa katsoa!

Yleisradion TV1:n tuottama 5-osainen dokumenttisarja antaa puheenvuoron maamme vanhimmalle sukupolvelle. Nuorimmat heistä ovat 95v ja vanhimmat 104v. Sarjassa nähdään ja kuullaan ällistyttävän energisiä, valloittavia ja upeita persoonia.

Sodat kokeneelta sukupolvelta on kysytty ja kuultu aiemmin lähinnä sotakokemuksista, traagisista perhekuvioista. Nyt kysyttiin ihan muita asioita ja nostettiin esille onnellisia muistoja. Satavuotiaat on myös aiemmin kohdattu lähinnä vanhuksina. Nyt heitä kuullaan ihmisinä.

Suomen vanhin ikäluokka kertoo ohjelman jaksoissa ajatuksiaan ja kokemuksiaan elämän suurista teemoista. Joiltakin kuullaan suoraa ja räväkkääkin puhetta. Entä mikä on hyvän elämän salaisuus? 

Ohjelmasta välittyy ilo ja elämänmyönteisyys. Toisaalta myös kipeät, vaietut muistot. Noin satavuotiaat suomalaiset jakavat kokemuksensa myös rakkaudesta, ystävyydestä, ihmissuhteista, intohimosta. Antavat jopa vinkkinsä lemmenliekin nostattamisesta.

Katsojalle syntyykin aihetta kysyä mitä opittavaa meillä olisi heidän positiivisesta elämänasenteestaan.

Sarjan on tuottanut Elina Häkkinen. Käsikirjoittajina ja toimittajina Pertti Neuvonen ja Teppo Similä. Ohjelmat löytyvät YLE Areenasta.

Lokakuun Armas-festivaaliin nyt yleisötapahtumiakin

Kun koronan uhka on laantunut, vaikka ei poistunut, niin pitkästä aikaa mahdollista suunnitella yleisötapahtumia, työpajoja, tansseja.

Armaksen taholla on tulossa ainakin juonnettu juhla, jossa useampia ohjelmanumeroita musiikista puheenvuoroihin. Sen teemana on ”kiehtova kolmas ikä”, jota käsitellään puheen, stand-up esityksen ja laulun keinoin.

Kolmas ikä tarkoittaa toimeliasta, omaehtoista aikaa eläkkeelle siirtymisen ja vanhuuden välissä. Tutkijoiden mukaan ns kolmas ikä alkaa tosin jo 58-60 vuotiaana, jolloin moni on vielä vahvasti kiinni työelämässä. 

Ohjelmaan sijoitetaan myös tulevaan kehittämishankkeeseen liittyviä osallistamisen elementtejä. Syksyn ohjelmasta lisää tietoa myöhemmin keväällä.

Kesällä 2022 on tarkoitus käynnistää Armaksen verkkosivuilla sarja esitteleviä arviointeja ikääntyneiden omista elämänkaarista kertovista kirjoista, kertomuksista, dokumenteista.

Ensimmäisenä vuorossa on keravalaisen Lahja Havansin vuonna 2021 julkaistu, kiinnostava, värikäs ja koskettava tarina ”Hoitsuna halki Suomen”.

Kun tuo dokumentaarinen kirja kattaa runsaat puoli vuosisataa, niin se kertoo samalla paljon maamme hoitotyön historiasta, yhteiskunnallisten olojenkin kehittymisestä.

Arviointien kirjoittajiksi sarjaan etsitään lisää väkeä. Jos kiinnostuit, niin otathan yhteyttä: ms.vaananen@storyway.fi 

 

Infot kokosi,

Marjasinikka Väänänen

Jaa myös kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto