Armas sai lahjoituksena ainutlaatuisen suurteoksen

Palkittu, taitava riimittäjä päätti koota monivuotisen työnsä tulokset yksien kansien väliin ja 2021 valmistuikin superteoksensa Kalevalan Kinkamilla 19017 – 2020.

Kalevalamitan, nelipolvisen trokeen osaava kirjoittaja Kalevi Koskela lahjoitti tuota ainutlaatuista teosta vuoden vaihteessa Keravan ARMAS ry:lle yhden kappaleen. Se käsittää 856 sivua, ja peräti noin 7000 runoa!

Eipä kutsuta miestä suotta Keravan Väinämöiseksi.

Paitsi sisällön, niin myös kokonsa ja painavuutensa puolesta teos on sitä luokkaa, jota ei noin vain laukkuun sujauteta kirjastosta lainatessa. Ehkä onkin parempi lueskella sitä kirjastossa. Teos löytyy ainakin Keravan kirjastossa, eduskunnan kirjastossa ja Kalevala-Seurassa.

”Runon päivässä rykäisen”  ja yhteistyö Armas -toiminnan kanssa

Nyt noin 75-vuotias Koskela ryhtyi riimittelemään vasta eläkkeelle siirryttyään yli kymmen vuotta sitten. Hän kertoo ja kommentoi runomuodossa pääosin ajankohtaisia, yhteiskunnallisia kysymyksiä ja henkilöitä.

Siksi esim lehtien, medioiden uutisointi on tärkeä aineisto ja inspiraation lähde hänelle. Varsin tuotteliaan runomestarin slogan ”Runon päivässä rykäisen, kaksi päivänä paraana” toimii edelleen. 

Armaksen ohjelmatoiminta on esittänyt Koskelan runoutta lavalla, julkaissut festivaalilehdessä sekä verkkosivuilla ja myös tilannut häneltä tekstejä. 

Esim. sikermä ilmastoaiheisista ja presidenttirunoista, sekä joistakin muista aiheista esitettiin luentateatterin ”Harmituksia ja Iloja” osana helmikuun 2020 tapahtumassa. Korona-aiheinen kokonaisuus julkaistu verkkosivuilla 2020 syksyn festivaalin aikaan.

”Kalevilan kinkamilla” taitaa olla maailmanennätys 

Koskelan riimit ovat usein räväköitä ja kriittisiä, joskus jopa pilkallisia.

Mutta toisin paikoin myös myötäeläviä ja ymmärtäväisiä. Huumoriakaan ei puutu ja kautta linjan esiintyy pyrkimystä löytää ilmiöstä totuudellisuutta.

Kirjoittajan tärkein ansio on ehkä se, miten hän onnistuu luontevan tuntuisesti kertomaan nykyajan tapahtumia kalevalaisella kielellä.

Kirjan ensimmäiseen jaksoon on 1917-2009 välisestä ajalta on poimittu yksi runo joka vuodelta, joiltakin kaksi. Koska vuosia kertyy 92, niin riimityksiä noin sata. Aiheet on valittu historian, politiikan, urheilun, kulttuurin käänteistä. Jakso alkaa runolla ”Meitä määrää ei Venäjä”, joka muistuttaa miten eduskunta sääti ensimmäisen nuoren tasavallan itsenäisyyspäivän joulukuun kuudenneksi.

Teoksen keskiosa on laajin ja kattaa aikavälin 2009 – 2020, jolloin Koskela kirjoitti joka päivä vähintään yhden runon. Kun vuosia on kaksitoista, niin jokainen voi arvioida miten valtava määrä niitä on kertynyt. Jakson viimeisessä runossa ”Kaksitoista pitkää vuotta” runomestari tekeekin yhteenvetoa urakasta.

Kirjan ehkä upein jakso on sen viimeinen osio. Sieltä löytyvät kaikkien Suomen kahdentoista presidentin riimitetyt tarinat alkaen Ståhlbergistä ja päättyen Niinistöön. Runot tulkitsevat heitä aikakausiensa haasteissa sekä henkilöinä: teot ja ansiot, myös epäonnistumiset. Nämä runot ovat tiettävästi ainoat Suomen presidenteistä kalevalamittaan riimitetyt.

Vinkkinä lukijoille: jos haluatte antaa lahjaksi tai muuten hankkia kalevalamittaan riimitetyn tekstin omasta aiheesta, kertomuksesta, niin kannattaa kääntyä Kalevin puoleen!

Verkkosivu: www.keravan.vainamoinen.blogspot.fi/

Sähköposti: kalevikoskela1001@gmail.com

Kalevi Koskelan alias Keravan Väinämöisen ansioita ja tekoja:

  • Kalevalaseura-säätiön jäsen
  • Kalevalaisen Runokielen Seuran Runomestari
  • Via Kalevala -kävelijä (Sammatti-Uhtua, 1001 km)
  • Keravalainen Liikkuja 2016
  • Pyhät Polut -vaeltaja jalan, suksin ja pyörällä
  • Santiago de Compostela -vaeltaja
  • Kilpisjärvi-Kerava -pyöräilijä
  • Mittavin teos: Kalevilan Kinkamilla 1917-2020
  • Kunniakirjalla palkittu ”Suomi100” -teos 2017 juhlavuonna

Jaa myös kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto