Kynäilijöiden tapahtuma Lukuviikolla yllätti runsaudellaan

Näin kuvaili eräs allekirjoittaneen tuttava kokemustaan Kynäilijöiden yllätysesityksen alkamisesta 19.4. kirjastolla:

”Menin kirjastolle Lukuviikon keskiviikon iltapäivällä. Aikomukseni oli hieman katsella millaisia näyttelyjä ja muuta sinne oli viikon teemaan liittyen pystytetty.

Pysähdyin palvelutiskin läheisen pöydän viereen, jonne oli aseteltu osa päiväkotien lasten tuottamista piirroksista, kertomuksista ja askartelun tuotoksista.

Siinä ensimmäisenä Kurkelan päiväkodin Myrskylinnut -ryhmän yhdessä tuottama, värikkään vaikuttava teos: Liikkuva saari. Vierelle asetettuna Saari -niminen kirjakin, joka oli pienille piirtäjille ja askartelijoille toiminut inspiraation lähteenä. 

Yhtäkkiä alkoi kuulua kirjaston volyymitasosta poikkeavan äänekästä puhetta ihan selkäni takaa! Kuin joku olisi runoa kajautellut. Käännyin katsomaan, että mitä ihmettä tapahtuu. Siinä lierihattuinen, pitkähameinen ikääntynyt nainen jatkaa: ”Kevät keikkui metsikössä, vihersivät virran rannat. Käki kukkui kuusikossa, leppälinnut lepikossa…”

Kun ensimmäinen puhuja lopetti niin kauempana, pääsisäänkäynnin suunnalla toinen aloitti ja sitten kolmas jne. Niin se jäi jatkumaan vielä, kun itse poistuin kirjastolta.”

Elämän onni ja kaikki sen olemuspuolet

Yhdeksän henkilöä Kypsät Kynäilijät -ryhmästä esitti ja luki lähinnä omia tekstejään ma 17.4. ja ke 19.4. Keravan kirjastolla osana Lukuviikon 2023 ohjelmaa. Mukana muutama soololaulukin.

Kaksituntisen tapahtuman ideaan kuului pyrkimys yllättää kirjaston asiakkaita. Siksi esityksiä ei juonnettu lainkaan, vaan ne alkoivat kuin itsestään, vuoronperään siellä täällä, eri puolilla kirjaston tilaa.  Kaksituntinen sisälsi lähes 50 eri tekstiä ja silti riittävät tauot niiden väleissä olivat mukana. Paljon runomuotoista sekä pieniä kertomuksia ja aforismeja.

Omiin korviini kuulosti hyvältä, kun ääni loittoni ja läheni silloin, kun esittäjä samalla käveli kauemmas hyllyjen väleissä ja palasi takaisinpäin.

Ryhmäkuva Lukuviikolla esiintyneistä Kynäilijöistä kirjaston toiseen kerrokseen johtavilla rappusilla ennen tapahtuman alkua. Vasemmalla alhaalta ylöspäin Aulis Partanen, Kalle Miettinen, Raili Eronen, Maija Polus ja ylimpänä Tellervo Sarajärvi. Oikeaa reunaa alaspäin: Kaijaliisa Reunanen, Lilja Puro ja alimpana Taina Rautakangas. Keskellä Reija Veijalainen (punainen hattu).

Esitykset tapahtuivat lähinnä keskitilassa palvelukeskuksen tuntumassa, mutta myös sisääntuloaulan etuosa, lukusali, lasten osasto saivat omat puhujansa.

Esitettyjen kirjoitusten aihepiiri on todella laaja, yhteiskunnallisesta ja filosofisista pohdiskelusta tunnelmointeihin. Hauskoja, surullisia, kaihomielisia ja toisaalta onnen, riemun kokemuksia. Luontoaiheita, ikääntymisen tuomaa viisautta. 

Tapahtuma vaikutti kiinnostavan kirjastossa kävijöitä. Huomasin monen yksittäisen henkilön myös jäävän joksikin aikaa kuuntelemaan ja seuraamaan. Joukossa eri ikäisiäkin. Mm. äiti alakouluikäisen lapsensa kanssa, iäkäs nainen kävelysauvoihinsa nojaten. Vain yksi häiriköinti ilmeni. Nuorehko mieshenkilö kysyi kovalla äänellä: ”onko tää sitä vittuilua?” Mutta äänekäs kannanotto jäi siihen ja sen esittäjä taisikin jäädä kuuntelemaan (?).

Omaehtoista luovaa toimintaa parhaimmillaan

Kirjoittajaryhmän toiminta on omaehtoista kulttuurihyvinvoinnin ylläpitoa mitä parhaimmasta päästä. Se on lähes kahdeksan vuoden aikana tuottanut melkoisen määrän kirjoituksia ja paljon, paljon muuta.

Ryhmän jäsenillä on hyvin erilaisia taustoja ammattien ja työurien osalta. Kirjoa riittää opettajasta metsänhoitajaan, ministerön tutkijasta toimistotyöntekijään. On myyjää, taiteilijaa, toimittajaa jne – yksi elokuva-  leikkaajakin.

Jotkut heistä ovat ryhtyneet kirjoittamaan vasta eläkkeelle siirryttyään. Iältään suurin osa on nyt pitkälti yli 70, noin 80-vuotiaita osa. Vanhin 85v ja nuorin syntynyt 1955. 

Kirjoittamisen terapeuttisia ja monia muita hyviä vaikutuksia sekä tuotoksia tullaan käsittelemään tällä sivustolla myöhemmin erikseen.

Kuvassa oikealla Tellervo Sarajärvi, joka toimii tänä vuonna Kypsien Kynäilijöiden vertaisvetäjänä ja järjesti ryhmän esiintymisen yhteistyössä kirjaston kanssa. Kirjoittamisen lisäksi hän laulaa Kerava Singers -kuorossa ja tekee monipuolista vapaaehtoistyötä. Vasemmalla Kalle Miettinen, joka on laulanut Keravan Mieslaulajissa ja esiintyy myös Keravan Lausujissa.

Kypsät Kynäilijät 19.04.23

Kiljukoon nyt kaikkein kaula, koska tahdon virren laulaa

Kypsistä kynäilijöistä. Pian kuulet näytteitä töistä.

 

Maija kertoo historiaa, oman perheen tarinaa.

Erinomaisesti muistaa, tarinat muutkin luistaa.

 

Vaikeita on asioita Lilja käynyt läpi noita, 

kirjoja saanut on aikaan, vie meidät runojen taikaan.

 

Aulis kertoo mietelmiään, kuulostelee länteen, itään.

Taina Afrikan juttuja tuottaa, siellä asunut on monta vuotta.

 

Raili on meidän konkarimme lausujanakin sankarimme.

Reija nasevasti iskee, laittaa sanomalle pisteen.

 

Kalle meitä huvittelee, runot lauluiks lurittelee,

savoksi  tarinaa rustaa. Tellu inhoaa mustaa.

 

Meillä on myös monta muuta aukomatta täällä suuta.

Tervetuloa kaikki, kerhomme ovi on auki!

Lukuviikon aikana Keravan kirjastolla Kynäilijöiden kirjoittamien ja esittämien tekstien nimiä:

Raili Eronen: Kesäillan muisto Kevätriemua Sota-ajan jälkeen V-sanan kirous Kesäyön satu Kirje aralle tytölle Keravalle kiitos Iltatunnelmia mökillä Kevät

Reija Hyvärinen: Laulu lintujen Sirpaleet Hopeapaju Elämän aika Yöllä Leila Hangossa juhannusviikolla Hiekkalaatikolla Sumuinen yö Salliva ei salli Siili Sulassa sovussa Suunnaton etäisyys

Kalle Miettinen: Kissalaulu (laulettuna) Kuin linnut tumman veen Syksyn puisto Rakkauden mentyä (laulettuna) Mökkihöperöt (laulettuna)

Aulis Partanen: Mietelmiä ja aforismeja kolme esitystä, joissa jokaisessa luki keskimäärin 5 eri mietelmää

Maija Polus: Maariankämmekkä Koota Koira ja kukko Lullalaulu Poronkäristys Lasinleikkuuveitsi

Lilja Puro: K-kirjoitus Pamaus Nurmikot tallataan Löytö Lintunen Sadan sanan novelli

Rautasalo Taina: Lapsi Elämää Afrikasta pieni kertomus

Kaijaliisa Reunanen: Auringonvalo Kesämaa Toivomus (Rakkauden mentyä?)

Tellervo Sarajärvi: Tyyne Virvelöimässä Pankkiasioita Miksi kirjoitan? Haastattelu Universumissa

Kerro kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto