Henkilöesittely: Raili Eronen – ilon lähettilään koskettava tarina

Raili Eronen Keravalta on tehnyt melkoisen urakan.

Hän kokosi omat, suurelta osin taidepitoiset harrastuksensa, sekä niihin liittyvän ja muun vapaaehtoistyön koko elämänkaarensa varrelta yksien kansien väliin.

Siinä varsin työläässä tehtävässä häntä auttoi ja toimi kustannustoimittajana Maarit tytär, joka on itsekin kirjailija. Kirja ilmestyi Railin 85 – vuotisjuhlavuonna syksyllä 2022.

Tämä yhden luovasti lahjakkaan ikääntyneen tekojen aarteita avaava kirja kannatti tehdä monesta syystä. Eikä vähiten siksi, että sisältää samalla paljon arvokasta kokemustietoa, jota voi perinteenä siirtää nuoremmille sukupolville.

Raili Eronen on yksi Keravan Armaksen perustajajäsenistä ja hän toimi myös yhdistyksen hallituksessa jonkin aikaa.

Elämäniloa

Esiteltävä, poikkeuksellinen ”Grand Old Lady” syntyi ennen talvisotaa Pohjois-Karjalan Pyhäselässä. Kirja kertoo hieman myös lapsuudesta ja nuoruudesta siellä.

Lisäksi avioitumisesta, muutosta 1961 Vantaan Tikkurilaan, lasten syntymistä ja perheen harrastuksista. Myös Vantaan Korsosta Keravalle muutosta 2013.

Vaikka elämä pientilallisten perheen lapsena ei ollut aineellisesti vaurasta, niin Raili vaikuttaa saaneen muuten hyviä eväitä. Tärkeä merkitys lienee ollut sillä, kun vanhemmat tukivat hänen luovia harrastuksiaan.

Ja isä kuskasi hevosella tyttöä esiintymispaikoillekin. Samoin opettajat kansakoulun ala- sekä yläkoulussa kannustivat luovuuteen ja itsensä ilmaisemiseen.

Railin kohdalla mielikuva karjalaisista elämäniloisina ja toimeliaina ihmisinä todentuu hyvin. Hänen persoonaansa luonnehtii myös ystävällinen, puheleva sosiaalisuus. Noilla ominaisuuksilla on innostava vaikutus kanssaihmisiin.

– Olen aina ollut tekemisissä toisten ihmisten kanssa ja yrittänyt tehdä heille jotain hyvää. Olen myös useasti osallistunut uusin hankkeisiin, joissa olen toiminut aloitteiden tekijänä ja eteenpäin viejänä.

Kirjoitin viistoista vuotta sitten muistelmia elämäni varrelta osin siksi, kun halusin jättää lapsenlapsilleni tietoja erilaisesta lapsuudesta ja eletystä elämästäni. Tuo kirja, ”Takana eletty elämä”, julkaistiin 70-vuotispäivänäni 2007.

Vapaaehtoistyötä

Raili on kirjanpitäjän ja konttoripäällikön työnsä, sekä perheen hoidon ja lasten kasvattamisen ohella tehnyt monipuolista vapaaehtoistyötä järjestöissä ja erityisesti lasten sekä ikääntyneiden ja vanhusten parissa.

”Pieniä tekoja, isoja iloja” kirjan lukijat ovat ihmetelleet, miten olen ehtinyt tehdä niin paljon ja monenlaista. Olen vain aina ollut kiinnostunut uusista asioista ja valmis tarttumaan haasteisiin. Se on pitänyt mielen virkeänä ja tuonut tarkoitusta elämään.

Kirjan takakannen teksti tiivistää kirjan sanoman: ”Raili Erosen monipuolinen vapaaehtoistyö rohkaisee lohkaisemaan aikaa myös toisten auttamiseen.”

Vaikka joskus tuntuisi, että sellaiseen ei riitä voimia, niin ihminen usein huomaa miten se tuo myös omaan elämään iloa ja antaa energiaa sekä uusia merkityksiä. 

Vapaaehtoistyön merkityksestä:

Vapaaehtoistyöllä on yleensä ottaen myös suuri kansantaloudellinen merkitys. Esim. Taloustutkimuksen mukaan 2,5 miljardia vuodessa ja Kansalaisforumin saaman laskennan mukaan 3 miljardia vuodessa. Kaikkea vapaaehtoistoiminnan merkitystä ei voi kuitenkaan mitata rahassa, vaikka työtuntien rahallisen arvon voikin laskea.

Teksti: Marjasinikka Väänänen

Kerro kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto