Tunnelmia Vantaan Vanhustenviikon pääjuhlasta Kulttuuritalo Martinuksessa

Tunnettu sopraano Laura Pyrrö esiintyi Vantaan Armas-festivaalin Vanhustenviikon juhlassa Martinus-salissa 7.10.2022 baritoni Jussi Vänttisen kanssa. 

Valtakunnallinen Armas-festivaali juhlistaa ikääntymistä. Vantaan Armas-festivaali 1. – 14.10.2022 toi jälleen kulttuurielämyksiä koko kaupunkiin ja samalla myös monenikäiselle yleisölle sopivia.

Allekirjoittanut vieraili naapurissa Vantaalla lokakuisen Armas-festivaalin kahdessa tapahtumassa: Vanhustenviikon pääjuhlassa sekä myöhemmin Armonta menoa – hoivatyön lauluja -elokuvan tapahtumassa.

Osana Armas-festivaalia 2022 toteutettiin siis Vanhustenviikon pääjuhla Martinlaakson Kulttuuritalo Martinuksessa 7.10. 2022 klo 14- 16. Ohjelmassa oli juhlapuheita, musiikkia ja tanssiesityksiä.

Juhlan tuntua ja elämyksiä

Martinuksen tilavan pääsalin täytti monisatapäinen yleisö. Juontaja, koreografi-balettitanssija Anandah Konosen habitus lähes häikäisi. Hänen olkapäät paljaiksi jättävä kullanhohtoinen pitkä juhlapukunsa ja pitkät hansikkaat korostivat tilaisuuden arvostusta. 

 Maineikkaan Vaskivuoren musiikkilukion abiturienttien Vimba vimba kuudesta naispuolisista koostuva lauluyhtye herkisti aluksi tunnelmaan Petri Laaksosen ”Täällä Pohjantähden alla” laululla.

Avaussanat saatiin kuulla Vanhusneuvoston vpj Marja-Liisa Saarekselta. Juhlapuheen ”Yhteistyöllä kohti tulevaa” piti Vantaa-Kerava hyvinvointialueen aluehallituksen pj Maarit Raja-Aho.

Taidokkaita nuoria tanssijoita oli tapahtumassa peräti kolmelta taholta, Kansallisooperan Balettiopistosta ja Helsingin sekä Vantaan Tanssiopistoista. Juhlapuheen jälkeen esitti Helsingin Tanssiopiston ylimmän luokan 8-jäseninen ryhmä ”Tarantellan”.

Korson Eläkkeensaajat ry:n 10-jäseninen kuoro säestäjineen toimi kuin kunnianosoituksena senioriväelle. Ensimmäinen, rauhanlaulu ”Valkoinen kyyhkynen” linkittyi ajankohtaiseen sotatilaan (Ukraina). ”Synnyinmaa” toisena ja kuoroa johti Eero Sipponen. Hanurilla säesti Erkki Holopainen ja kitaralla Christer Silfver.

Sitten saatiin jälleen nauttia tanssiesityksistä. Soolotanssina ”Variaatio baletista Prinsessa Ruusunen” ja ”Lokki”. Ryhmätanssina osa ”Perhoset” baletista ”Pessi ja Illusia”.

Ohjelma huipentui hienosti konserttimaiseen osioon. Siinä sopraano Laura Pyrrö ja baritoni Jussi Vänttinen esiintyivät sooloina, sekä duettona. Heitä säesti pianolla Tuula Hällström.

Mukana yhteensä seitsemän laulua musikaaleista, opereteista, oopperasta sekä myös pari tunnettua klassikkoa suomalaisilta säveltäjiltä:  Merikannon Merellä ja Fougstedtin Romanssa.

Lisää palautetta ja toivomusta

Tämä tapahtuma toteutti kyllä hyvin Armas-festivaalin tavoitetta ikääntymisen juhlistamisesta. Selvästikin tilaisuuteen oli panostettu ja ehkä korona-taukokin osaltaan vaikutti.

Oli siis haluttu toteuttaa juhlavasti ja pyritty valitsemaan laadukasta ohjelmaa sen onnistumiseksi. Hyvä kun paikkakunnan omia kulttuurivoimia oli myös hyödynnetty esitysvalinnoissa. 

Kaipasin mukaan kyllä jotain, joka olisi käsitellyt ikääntyneen / ikääntyvän ja / tai vanhan ihmisen nykyelämää. Erityisesti, että olisi käsitelty elämänkaaren jaksoa ennen varsinaista vanhusikää. 

Mutta kysehän olikin ”vanhusten viikosta”. Käsitteen kattavuus tosin vaikuttaa ainakin osaksi aikansa eläneeltä termiltä. Siksi, että varsinainen vanhuusaika on nykypäivänä siirtynyt yhä pidemmälle. Samalla ns kolmannen iän vaihe on pidentynyt ja alkaakin jo noin 60-vuotiaana.

Tapahtuman jälkeen iloinen keskustelu kahvittelun kera

Runsaan tunnin mittaisen ohjelman jälkeen juhlaan osallistujille tarjottiin maksuton kahvitilaisuus lämpiössä ja Mercuria -salissa. Pian niissä vallitsikin vilkas ja iloinen puheensorina juhlavieraiden kesken.

Tarjottaviksi oli valittu todella maistuvaiset suolainen sekä makea ja kahvi oli erityisen hyvää! Ei siis esim liian laihaa. Opastus ja palvelu kahvituksen aikana ystävällistä ja osaavaa. 

Onkin ilo summata, että tilaisuus vaikutti kokonaisuutena varsin onnistuneelta. Siitä vielä isot kiitokset järjestäjille ja esiintyjille! Itsellenikin jäi oikein hyvä mieli.

Marjasinikka Väänänen Keravalta

Vantaan Armas -festivaalin monipuolinen muu ohjelma: 

  • Teatteri, tanssi, musiikki – yhteensä 5 upeeta tapahtumaa esim paikoissa: kulttuurikeskus Vernissa, Vantaan Teatteri, kulttuuritalo Martinus
  •  Musiikkiesityksiä hoivakoteihin
  • Ohjatut kävelytapahtumat: Hämeenkylä, Myyrmäki, Simonkylä,
  • Katutaidekierros Myyrmäessä
  • Näyttelyiden opastukset: Vantaan taidemuseoa Artsissa (Myyrmäki- talo) ja Juan Palonimon kuvitusnäyttely, lasten ja nuorten urheilusta näyttely Vantaan Kaupunginmuseossa
  • Elokuvat: Armotonta menoa ja kaksi matinea-elokuvaa: Bio Grand ja Kino Myyri
  • Ilmaiset uinnit: Myyrmäki, Martinlaakso, Tikkurila, Hakunila, Korso
  • Tietotekniikka-opastusta senioreille

 

HUOM!  Jos kiinnostaa tutustua yksityiskohtaisemmin ja laajemmin, niin koko ohjelma löytyy edelleen verkosta Vantaan Armas-festivaali 2022.

Kerro kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto