Millä keinoin kansanrunous elävään käyttöön?

Suomalaisen kulttuurin päivänä 28.2.2021

Kalevalaa on viimeisen kahden vuoden aikana jälleen tutkittu lisää, tehty kirjoja, kulttuuriprojekteja ja radio-ohjelmia.

Oheinen artikkeli ”Kalevala ja naiset” antaa osaltaan myös uusia näkökulmia ja tulkintoja varhaishistoriaamme. Se sisältää tutkittua tietoa sekä mytologiaa, joka ei vieläkään ole suuren osan suomalaisista ulottuvilla.

Se viittaa aikakauteen, jolloin Pohjolan nainen eli itsellisenä ja miesvallasta riippumattomana. Mutta myös siirtymävaiheeseen, jolloin kaikki paha oli aloitettu laittamaan naisten syyksi.

Edellinen tietämys pitää myös saada mukaan siihen ’uuteen Kalevalaan’, jota esimerkiksi Nurmion ja Hurmeen produktiot ovat peräänkuuluttaneet. Niissä tuotettiin, esitettiin ja levytettiin kokeilumielessä uutta Kalevalan inspiroimaa musiikkia.

Millainen olisi uusi Kalevala? Millaista uutta kulttuuria Kalevalan tiimoilta voisi syntyä? Näin kysytään myös Radio 1:n ”Suuren laulun jäljillä” – sarjan esittelyssä. Sarja etsii Kalevalan merkitystä nykyihmiselle.

Sarja syntyi Tuomari Nurmion ja Juhan Hurmeen vetämän ”Kalevala elävänä tai kuolleena” (2019) produktion seuraamisesta 2020. Se esitettiin äskettäin uusintana, tänään la 27.2. tuli viimeinen osa.  

Palaan edellisen tuloksiin, ja muihinkin Kalevala-aiheisiin ohjelmiin tarkemmin kevätkaudella toisessa blogissa.

Uudistuvan, Kalevalan inspiroiman kulttuurin tarvitsee olla ainakin elävää.

Kun kansanrunous on syntynyt pääosin ihmisten arjen tekemisistä ja kokemuksista, niin se on osin sidoksissa omaan aikakauteensa. Ehkä siksi esimerkiksi uudet runot vanhoista, jo ammoin kuolleista hahmoista, eivät välttämättä toimi.

Mutta Kalevala kyllä mielestämme elää ainakin keravalaisen riimittäjän, Kalevi Koskelan teksteissä. Hän kirjoittaa runon päivässä ja saa aiheensa pitkälti ajankohtaisista tapahtumista, joista kerrotaan tiedotusvälineissä.

Jatkuu seuraavalla

Näitä kommentoidaan Armas -sivuston blogissa maaliskuussa:

¤ Luuserisankarit: Emma Taulon radiosarja 2018 /YLE:n Radio 1

¤ Tuomari Nurmion ja Juhan Hurmeen Kalevala elävänä tai kuolleena produktio; Tavastian festivaali ja levy 2019

¤ Suuren laulun jäljillä: Tuula Viitaniemen radiosarja 2020/ Radio 1

¤ Kalevalan naiset: Tiina Piilolan omaan väitöstutkimukseensa perustuva kirja 2019

Kuva: Sammon puolustus – Akseli Gallen-Kallela 1896

Jaa myös kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto