Mietteitä Äitienpäivänä 2021: Nyt tarvittaisi entistä vahvempaa isoäitien ja äitien liikettä rauhan turvaamiseksi maailmassa

Äiti, oot mulle supertärkeä.
Oot rauhallinen ja ideoissasi on järkeä. 

Silloin, kun on vaikeaa, 
elämä tökkii ja on laimeaa.

Yksi puhelu sulle riittää, 
en osaa sua tarpeeks kiittää. 

Osaat auttaa ja oot aina kiltti,
turvallinen kuin lämmin viltti.

Nyt kun olen itsekin aikuinen, 
alan huomata vähitellen sen,

kuinka hyvän äidin sain.

Lähde:  ET -lehti kokosi lukijoiden kauneimpia äitienpäivärunoja verkkosivustolleen vuonna 2018.  Tuon runon kirjoitti nimimerkki M.

Netistä löytyy runsaasti ja mitä erilaisempia myös äideille kirjoitettuja runoja, joiden laadullinen taso vaihtelee paljon muotojen osalta. Tärkeintä on kuitenkin sisällön tarkoitus.

Me Armaksessa valitsimme teille oheisen, koska se kertoo koruttoman yksinkertaisesti aidosta, läheisestä ja luottamuksellisesta yhteydestä tyttären ja äidin välillä. Siinä on paljon rakkautta.

Toinen syy valintaan on kirjoittajan todennäköinen ikä. Hän edustaa selvästi nuorempaa polvea. Tuossa mielessä runo sopii hyvin myös lapsenlapsen toivotukseksi mummille.

Pieni katsaus historiaan: äitienpäivän vietto syntyi alunperin Amerikassa. Siellä runoilija ja aktivisti Julia Ward Howe kirjoitti myös vuonna 1870 Äitienpäivän julistuksen, jossa pyysi äitejä yhdistymään maailmanrauhan edistämiseksi. Taustalla Amerikan sisällissota 1861-1865 ja ranskalais-preussilainen sota.

Myöhempinä aikoina on eri puolilla maailmaa on aaltoilevasti syntynyt useita naisten – äitien, isoäitien ja tyttöjen kansalaisliikkeitä rauhan edistämiseksi ja sotaa vastaan. 

Tavoitteina ollut myös esim. rakenteellisen väkivallan tunnistaminen. Suomessa tunnetaan esim Naiset Rauhan Puolesta, Sen toiminta on ollut tosin lepotilassa pitkään, kuten koko rauhanliikkeen esiintymiset muissakin maissa.

Nykyisin tarvittaisi edelleen – ja todella entistä paljon vahvempaa isoäitien ja äitien liikettä sotien, sodissa lastemme tappamisen lopettamiseksi maailmassa.

 

Marjasinikka Väänänen

Kerro kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto