Kuvataiteilija Manuela Boscon näyttely Sipoon Gumbostrandissa: Pohjolan Tietäjänaiset

Manuela Bosco: ILMATTAREN ODOTUS,  170 X 265cm, Akryyli kankaalle

Oletteko ennen kuulleet, että Kalevalan Aino olisi ”vertauskuva puhdistumiselle, itsenäiselle ajattelulle sekä valinnan vapaudelle”?

Entä että Loviatar, Pohjolan emännän Louhen arkkityyppi, ”edustaa vanhaa viisasta naista, joka on yhteiskunnassamme kokenut häpäisyn ja hiljentämisen”?

Tai että Ilmattaren viesti naisille on periksiantamattomuus? Sekä miten luovaan elämään kuuluu pakollinen sykli, jossa kärsivällisyys ja odotus palkitaan.

Ja vaikka polku on yksinäinen, niin ”täytyy uskaltaa luopua vanhasta, jotta uudelle jää tilaa syntyä”?

Tuossa vain muutama poiminta ominaisuuksien runsaudesta. Näyttelyssä oli esillä teokset kymmenestä myyttisestä naishahmosta.

Upeissa, suurissa ja värikkäissä maalauksissa on laajennettu ja monipuolistettu Kalevalan ja samalla suomalaisen mytologian naishahmojen ominaisuuksia ja tehtäviä.

Boscon teokset kyseenalaistavat myös kiinnostavalla tavalla pitkään vallinneita käsityksiä Kalevalan, mytologian naishahmoista.

Teokset inspiroivat esille mielikuvia. Ne eivät ole figuratiivisia, mutta eivät myöskään täysin abstrakteja. Joissakin niistä erottuu hämärästi osia ihmishahmojen ääriviivoista.

Nuorempi polvi etsii mytologiasta myös omaa voimaansa

Miksi nuoremman polven naisia kiehtoo Kalevalan ja suomalaisen mytologian naishahmot? Miksi he tutkivat ja sanoittavat heitä uudestaan?

Haluavat nähdä heitä tietäjinä, jumalattarina? Oman sukupuolen kollektiivinen historia? Siihen liittyy oman naiseuden, voiman etsimistä myös muinaisista juurista. Ilmiö on osa laajempaa yhteiskunnallista kehityskulkua.

Noita tarkastelemme lisää 8.3.2022 päivityksissä tällä sivustolla. Myös näyttelyn teoksista kerromme lisää tuolloin, Kansainvälisenä Naistenpäivänä.

Taiteilijan verkkosivut: www.manuelabosco.net

Sähköposti: info@manuelabosco.net

Jaa myös kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto