Jatketaan Minnan viitoittamaa tietä!

Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2021

JATKETAAN MINNAN VIITOITTAMAA TIETÄ!

 

 

Minä annoin esikoistyttärelleni nimeksi Minna, koska Minna Canth oli yksi omista idoleistani. Siitäkin on jo noin 50 vuotta!

Minna Canthin merkitystä ei tarvitse esitellä tässä, koska tunnemme hänen elämäntyönsä sekä sen vaikutuksia Suomen kehittymiseen kohti tasa-arvon mallimaata. Sekä sukupuolten välisen tasa-arvon, että yhteiskunnallisen eriarvoisuuden poistamisen osilta.

Minna C oli edelläkävijä monessa asiassa. Hän, ja muutamat muut 1800-luvun lopun edistyksellisistä ajattelijoista, olivat samalla tavallaan nykyisen hyvinvointivaltiomme esitaistelijoita. Sen rakentaminenhan alkoi varsinaisesti vasta sotien jälkeen.

Näinä aikoina on käynyt mielessä monta kertaa: Miten olisimme selvinneet koronaa vastaan taistelemisesta näin hyvin, jos meillä ei olisi tätä hyvinvointivaltiota?

Koulutuksen, terveydenhoidon ja sosiaaliturvan korkea taso. Vahva elinkeinoelämä, yrittäjyyden arvostaminen ja kannustaminen. Tukiverkot ja huoltovarmuus jne.

Ja kuinka onnekkaita olemmekaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, kun meillä sukupuolten välisen tasa-arvon kehitys on pitkällä. Se tarkoittaa lähinnä naisen aseman merkittävää parantumista. Nykyisen, lähes nuorista naisista koostuvan hallituksemme kokoonpano, ei liene siitä vähiten näkyvä todiste.

Juuri hyvinvointivaltio on antanut pohjan ja otolliset, hedelmälliset olosuhteet tyttöjen ja naisten ura- sekä muulle kehitykselle.

Olemme voineet seurata miten viimeisimpien 30 – 40 aikana naiset ovat ottaneet paikkansa melkein kaikilla yhteiskunnan toimialoilla. Myös perinteisesti miesvaltaisilla kuten esim. kirkko, armeija, poliisi, kuljetus jne. Nuoret naiset pärjäävät hyvin kilpaurheilun lähes kaikissa lajeissa.

Väitetään, että elämme totuuden jälkeistä aikaa. Sellaista, jossa valeuutiset, vihapuhe, poliittisen ääripopulismin leviäminen koettavat

hämärtää käsitystämme siitä, mitä maailmassa tapahtuu oikeasti.

Minna Canthin ja tasa-arvon päivä muistuttaa meitä siitä, miten tärkeää on kannattaa ja rohkeasti tukea totuudellisuutta sekä demokratiaa.  Sellaista toimintaa, jossa ihmiset aidosti yhteistyössä saavat aikaan uudistuksia, parempaa elämää.

Ehdotankin, että Minna Canthin työn merkitystä muistaen ja kunnioittaen kippistämme maljan kaikelle hyvälle mitä olemme saavuttaneet!!

 

Marjasinikka V, nainen, äiti, isoäiti, feministi

Kuvat: Wikimedia Commons

Kerro kaverille!

Facebook
WhatsApp
Email

Lisää mediaa

Arkisto